Søk etter Firma, Yrkesgruppe eller Produktgruppe
Fritekst søk:
Yrkes- eller Produktgruppe
Velg kommune
 
Åpning av Nørståe Kraftstasjon
21. september 2007
På tirsdag ble den nye Nørståe Kraftstasjon i Rollag offisielt åpnet. Arbeidet har foregått i fire år, og kraftverket er nå i full drift.
 

De fire grunneierne som står bak kraftverket er Jens Gladheim, Nils Eggerud, Olav Svensrud og Åsne Bergset. Grunneierne samarbeider med selskapet Hydro Pool om utbyggingen og driften av kraftverket.
Kraftverksbygningen ved Nørståe
Offisiell åpning: (fra venstre) Nils Eggerud, Steinar Berthelsen, Jens Gladheim og Bjørn Aksel Hjelmtvedt
Ordføreren gratulerer eierne med åpningen

Jens Gladheim er godt fornøyd med byggeprosessen. Det er nå fire år siden prosjektet startet opp, og driften kom i gang i fjor. - Med slike kompliserte prosjekter, dukker det alltid opp uforutsette ting, sier Gladheim. Han er fornøyd med at alle grunneierne valgte å delta på prosjektet, og at utbyggingen har ivaretatt natur- og miljøhensyn. Kraftverket er nemlig bygd i nærheten av blant annet kulturminner og lysløyper, og det er opparbeidet en kultursti langs anlegget. - Det gjør jo ingenting om bygdefolk synes det ser fint ut etter oss, sier Gladheim.

Fallhøyden ved kraftverket er 130 meter, og anlegget vil ha en årsproduksjon på 5 gWh. Dette tilsvarer årsforbruket til 250 husstander. Prosjektet ble fullført innenfor rammene av budsjettet, og har kostet 12,5 millioner.

Slike utbyggingsprosjekter blir ofte vurdert ved å sammenlikne byggekostnadene med kraftproduksjonen ved anlegget, og anleggene vurderes som byggeverdige ved en kostnad mellom 2 og 3 kr per kW. – Våre byggekostnader ligger på 2,5 kroner pr kW, forteller Gladheim. - Større selskaper bygger ut selv ved byggekostnader opp mot 5 kr pr kW, sier han. Med disse tallene virker byggingen av kraftverket som en sikker investering.

Etter den formelle åpningen ble det vist en video fra utbyggingsprosessen, før de inviterte dro på befaring av rørtrase og inntaksdam. Steinar Berthelsen, ordfører i Rollag, klippet snora ved åpningen av kraftverket.

 

 

Tekst: Kristian Landsgård

Foto: Bjarne André Hjelmtvedt

Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790 eXTReMe Tracker
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS