Søk etter Firma, Yrkesgruppe eller Produktgruppe
Fritekst søk:
Yrkes- eller Produktgruppe
Velg kommune
 
Gerd Aasbergs spennende hage
10. august 2004
I Dagali har Gerd Aasberg klart det de fleste trodde var umulig. På en fjellgård omtrent 900 meter over havet har hun anlagt en krydderhage, og produserer et bredt utvalg urter som anbefales av landets beste kokker.
 

Interessen for urter kom i tidlig alder. De første plantene ble plassert mer eller mindre tilfeldig i en liten kasse. De vokste seg sammen, og ved innhøstingen fikk Gerd Aasberg en ferdig krydderblanding. Senere gikk hun mer systematisk til verk, og har i dag et bredt utvalg av urter som står fargerike og velduftende i åkeren på Nordre Aasberg.  

Gerd anla sin første urtehage da hun flyttet til Ryfylke. Her var både klima og jordsmonn godt tilrettelagt for plantedyrking. Det gikk imidlertid ikke så lang tid før hun og familien vendte nesa hjemover, og da med bikkje, høner og krydderurter i bagasjen. Krydderplantene ble plantet ut og vokste seg snart seg snart store. Noen viste også en egen evne til å formere seg og tok nesten overhånd i åkeren.

 

Grønn mynte er en av plantene som startet med kun en liten potte, og som i dag dekker en stor del av den øverste og første krydderhagen. Den er så formeringsvillig at det er tilstrekkelig å kutte en utløper i mindre biter og sette direkte i jord. 

- Jeg er veldig glad i å bruke urter i mat, og da ble det uholdbart å gå helt opp i åkeren hver gang jeg skulle ha noen kvister eller blader. Jeg flyttet derfor noen av de mest brukte plantene ned i blomsterbedet ved huset, forteller Gerd. Hun anbefaler alle som tenker på å starte med egne urter å legge bedet i nærheten til huset. – Ellers blir det ikke til at en bruker det, slår hun fast. 

Gerd har gått på flere kurs og lest mange bøker og tidsskrifter om urter og urtedyrking. Og at det er et spennende fag ble fort klart for alle som var med på omvisningen sist søndag. Det knytter seg mange historier og myter, men også historiske fakta, til hvordan mennesker opp gjennom årene har gjort bruk av naturens eget medisinkammer. I vikingetiden var det vanlig med egne kvannegårder og løkegårder. Og dette var en av de mest skattede eiendelene gården hadde. Og tok en seg til rette i disse gårdene uten tillatelse var det gjerne med livet som innsats.

- Det er åpenbart at mange urter har helende egenskaper og er helsebringende. Kvann var blant annet kjent for å være bra mot pest, forteller Gerd.  Også i dag forskes det mye på urter og deres legende egenskaper, blant annet som ledd i behandling og forebygging av alvorlige sykdommer. – Men som ved alt annet skal en heller ikke overdrive bruken av urter, formaner Gerd.  

I tillegg til urteproduksjon driver familien med sau. – Sauen kommer av og til inn i urtehagen, og selv om den vanligvis ikke liker urter har jeg fått en bekreftelse på at lam og dill hører sammen, smiler Gerd, som kan fortelle om snauspiste dillplanter etter at sauene hadde fått seg et festmåltid.

 

 

 

 

  

 

 

Gerd driver ikke produksjon i stor stil, og det meste er ennå gjort med håndkraft. Dette håper hun å få gjort noe med, for det er et tidkrevende og slitsomt arbeid. Men urtene hennes er i alle fall populære, og det høres ikke ut til at overfylte lager er hennes største problem.

 

 

Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790 eXTReMe Tracker
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS